diet during pregnancy

salam! alhamdulillah saye sudah pregnant 8 weeks…hhihi

tapi harini baru belek2 babycenter.com yang along kasi since few weeks ago..bukan ape…tak bole nak mengadap pc lama2..rasa nak muntah! hp pun xleh ngadap lama2..harini je ok sket..so..harini nak list out ape yang elok di makan since i am so blurr cemana nak mkn dengan betul for baby cause all this while makan ikut dan saja:p so here goes:

tips nak elak morning sickness:
makan sket tapi kerap dan bykkan minum air…:)

untuk 0- 8 weeks:
1. kena rajin amik ACID FOLIC..to be honest i hate taking pills:p kadang2 tu terlupa nak mkn ubat..cam harini terlupa nak mkn ubat lagi terus kuar g keje..satgi balik baru mkn…dan pagi tadi susu pun lupa nak minum…slalu breakfast minum susu dulu n biskut.

2. LUNCH: Broccoli and pea soup.

Bahan-bahan
2 sudu besar minyak zaitun
1 biji bawang besar, dicincang
500g brokoli, dicincang
250g kacang pis beku
500ml susu soya tanpa gula yang diperkaya
stock Sayur-sayuran 500ml
Lada hitam, secukup rasa

Dalam periuk yang besar, tumis bawang besar dalam minyak sehingga lembut selama kira-kira 10 minit. Tambah brokoli dan kacang pis dan masak untuk beberapa minit, kacau. Tambah susu soya dan stock sayur, hingga mendidih. Perlahankan api, tutup kuali dan reneh selama kira-kira 20 minit sehingga brokoli lembut.
pastu buat lah cemana pun hahaa dan boleh hidang:p

3. kalau after 3 hours tu kebulurlapar balik..boleh lah makan orange..dalam babycenter ckp

orange with stem ginger and dates -< mende ni?:p

4. DINNER plak..boleh masak ni: –>hitam mata kacang basi <–kahkahkahmender la hitam mata kacang basi ni…bagus betul nama..hahah..okay2..

sebenarnya tergoogle translate istilah ni : black eye bean casserole  tapi yang dia kluar hitam mata kacang basi plak bwahahahaha..lawakkk lawakkkk..*pengsan*..dah2 toksah merapu..jom tgk camna nak buat kacang  mata hitam basi ni :)) :

http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/diethealthypregnancy/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/plus-size/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/eatingwell/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/theworkingday/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/eatingwell/outandabout/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/eatingwell/pregnantandvegetarian/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/diethealthypregnancy/
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/nutrition/meal-planners-by-trimester/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s