mengapa yahudi bijak

Mengapa cendikiawan dari segala bidang, engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan terdiri daripada kaun Yahudi? Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh mereka, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Mengapakah kaum Yahudi begitu pintar?
Pelbagai aspek yang menyumbang kepada ini termasuklah cara pemakanan, adat resam, pegangan agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan selainya.

Disini saya ingin menekan aspek yang paling penting dan utama iaitu persiapan melahirkan zuriat-pembinaan insan!

1- Di Israel, perkara pertama yang dilakukan oleh ibu setelah mengetahui yang dia sedang mengandung, si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama pasangan,dan akan membawa buku metamatik kemana-mana dan bertanya kepada kawan-kawan jika terdapat beberapa soalan yang tidak dapat diselesaikan. Jika ditanya adakah ini untuk anak kamu?Mereka akan menjawab, “Ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semoga dia menjadi genius apabila dewasa kelak” dan mereka tanpa merasa jemu terus membuat latihan metamatik sehingga waktu bersalin.

2- Sejak di awal kehamilan lagi,ibu mengandung akan memakan kacang badam dan kurma bersama susu , dan untuk tengah hari pula menu utama ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang.Ikan sungguh baik untuk perkembangan otak namun kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan.Mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan daging tidak akan ada bersama dimeja sama sekali jika adanya ikan, kerana menurut mereka, campuran daging dan ikan tidak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam dan menjadi satu kewajipan untuk semua ibu mengandung kaum Yahudi untuk mengamalkan pil minyak ikan sepanjang tempoh kehamilan.

3- Mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

4- Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

5- Di tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Kesimpulanya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak tidak boleh dilaksanakan hanya semalaman, ianya memerlukan masa,mungkin mengambil masa sehingga beberapa generasi!Namun yang pasti persiapan awal dan yang paling utama adalah bermula ketika saat ibu mengandung lagi.

taken from:ayu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s