udang masak lemak cili api

ohoo..yaa sy mmg x selalu masak..apatah lagi sekarang duk sorang2 kat umah..dlm fridge pun kosong..sbb kalau beli pun bazir tak mkn..reput camtu saja..oleh sbb itu skills memasak x penah nak berkilat bahkan bertambah karat plak..oleh sbb itu resepi kena tulis ..nanti bila2 perlu boleh refer balik..satgi lupaaaaaa..takut serai pun dah x kenai camna rupa:))

BAHAN
1)udang
2)cili api
3)bawang besar (kisar)
4)bawang putih (kisar)
5)kunyit hidup (kisar)
6)2 buah keras (kisar)
7)santan
8)2 batang serai (ketuk)
9)daun kunyit
10)air dan garam
11) boleh jugak letak kacang panjang

CARA
1. rebus semua bahan kisar dengan sedkit air
2. masukkan serai n daun kunyit.biar masak
3. masukkan udang n santan
4. biar mendidih dan kacau.
5. taruk garam n gula.
6. taruk kacang panjang
7. makan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s